Association Arbitri

Četvrti Sarajevski Dani Arbitraže – Investiciona Arbitraža u Bosni i Herzegovini – Naučene Lekcije i Put Naprijed

Home  >>  Uncategorized  >>  Četvrti Sarajevski Dani Arbitraže – Investiciona Arbitraža u Bosni i Herzegovini – Naučene Lekcije i Put Naprijed

Četvrti Sarajevski Dani Arbitraže – Investiciona Arbitraža u Bosni i Herzegovini – Naučene Lekcije i Put Naprijed

On July 5, 2018, Posted by , In Uncategorized, With No Comments

Udruženje ARBITRI organizuje četvrtu godišnju arbitražnu konferenciju koja će se održati 24. oktobra 2018. godine u Hotelu Europa u Sarajevu (Vladislava Skarića 5, Sarajevo 71000, Bosnia and Herzegovina). Radi se o tradicionalnom projektu Udruženja koji za cilj ima promociju arbitraže među pravnom i poslovnom zajednicom u BiH i pružanje platforme za povezivanje praktičara iz BiH, regije i šire.

Sa četiri međunarodne investicione arbitraže čija se vrijednost procjenjuje na 1,5 milijardi KM, arbitraža postaje sve relevantnija tema u javnom diskursu Bosne i Hercegovine. Kao novi, arbitražni forum, BiH se susreće sa potrebom da adekvatno uskladi svoje postojeće kapacitete i okvire sa razvijenim, sofisticiranim svjetskim arbitražnim sistemom.

Četvrti Sarajevski Dani Arbitraže, pod temom Investiciona Arbitraža u Bosni i Herzegovini – Naučene Lekcije i Put Naprijed, će okupiti iskusne stručnjake iz ove oblasti koji će odgovoriti na teme relevantne za BiH tržište. Glavni fokus ovogodišnje konferencije biće investiciona arbitraža, sa naglaskom na praktične aspekte postupka, infrastrukturne projekte, FIDIC standardne ugovore i pravni okvir BiH za investicije i koncesije. Četvrta po redu arbitražna konferencija je još jedan korak naprijed u pripremi praktičara, arbitara i drugih zainteresovanih aktera za potrebne promjene u BiH.

Dani arbitraže u Sarajevu su mjesto okupljanja vrhunskih stručnjaka različitih profesionalnih profila sa zajedničkim ciljem stavljanja Bosne i Hercegovine na radar međunarodnih investitora koji pri izboru zemlje domaćina za potencijalne investicije veliku pažnju pridaju zaštiti svojih pravnih i komercijalnih interesa. S obzirom na to da se arbitraža smatra najpouzdanijim mehanizmom rješavanja sporova za investitore i multinacionalne kompanije, unaprijđenje arbitražnog sistema u BiH može imati dugoročan pozitivan utjecaj na ekonomiju i infrastrukturu države, što će doprinijeti društvenom napretku.

Više informacija i program konferencije možete pronaći na ovom linku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.